Szybki obiad w orientalnym stylu. Danie proste, efektowne i błyskawiczne w wykonaniu, właściwie robi się samo. Praca przy wykonaniu dania ogranicza się do wymieszania składników marynaty, obtoczeniu w niej udek i włączeniu piekarnika.
Kurczak tak przygotowany jest mięciutki i bardzo aromatyczny. Ma rewelacyjny smak. Co tu dużo mówić, Azjaci są naprawdę mistrzami w przygotowywaniu drobiu.
Składniki na 2 porcje:
- 4 uda z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 5 cm — kawałek imbiru
- 2 – 4 łyżki sezamu
- 3 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
- kolendra lub natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- obrać czosnek i imbir. Drobno posiekać. Wymieszać oba sosy, dodając miód i posiekany czosnek z imbirem. Marynata gotowa
- w marynacie obtoczyć kurczaka. Naczynie z kurczakiem i marynatą przykryć folią spożywczą i umieścić na całą noc w lodówce. Długie marynowanie jest gwarantem rewelacyjnego smaku potrawy, choć można również marynować 1-2 godziny tuż przed pieczeniem
- następnego dnia piekarnik nastawić na 200°C i umieścić w nim naczynie żaroodporne z kurczakiem. Udka ułożyć skórą do dołu. Kurczaka obsypać sezamem i piec 20 minut
- po 20 minutach udka obrócić na drugą stronę, posypać sezamem i piec następne 20 minut
- podawać z ulubionymi dodatkami
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂