Bardzo łatwo we własnej kuchni możesz przygotować trufle. To chyba najprostsze i najszybsze trufle, pralinki jak kto woli. Idealne dla osób dbających o figurę. Zdrowe, pyszne, wegańskie nawet bez czekolady. Wyglądają elegancko i bosko smakują, naprawdę trudno poprzestać na kilku.
Te małe kuleczki kryją w sobie tylko zdrowe tłuszcze, a w skład trefelków wchodzą tylko dwa składniki: daktyle i pasta tahini. Słodkie tylko naturalną słodyczą pochodzącą z daktyli.
Agnieszko, ten przepis jest dla Ciebie! Lusia i Helenka na pewno chętnie Ci pomogą. Polecam wszystkim łasuchom!
Składniki na 15 trufli:
- 15 daktyli
- 3 łyżki pasty tahini
- szczypta mielonego kardamonu
Do obtoczenia:
- 2 łyżeczki orzechów nerkowca
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- nasiona sezamu — opcjonalnie
Wykonanie:
- z daktyli usunąć pestki. Daktyle, tahini i kardamon zmiksować do uzyskania jednolitej pasty, choć nie jest to konieczne. Umieścić pastę w lodówce na 10 minut, by składniki mogły się związać
- w międzyczasie zmiksować w blenderze orzechy nerkowca lub innych dowolnych. Jeśli użyjesz sezamu upraż go na patelni przez 1 minutę
- z daktylowej pasty uformować 15 kulek. Obtoczyć je w orzechach, wiórkach kokosowych lub nasionach sezamu
- ułożyć dekoracyjnie na paterze i podawać
- nie wymagają przechowywania w lodówce. Nie wiem też, jak długo można je przechowywać, u mnie zniknęły w jedno popołudnie
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂