Rabarbar króluje w wypiekach i nic dziwnego, bo sezon na rabarbar jest bardzo krótki. Lubimy jego kwaśny, orzeźwiający smak. Rabarbar jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Ponadto sprzyja naszej sylwetce, bo w 100 g ma zaledwie 20 kcal.
Dzisiejsze ciasto to podwójna porcja błonnika, bo i z rabarbaru i z mąki pełnoziarnistej. Ciasto zrobiłam bez dodatku jajka, jest wyjątkowo kruche i super smaczne. Cieniutka, chrupiąca skorupka ciasta otula bardzo rabarbarowe, orzeźwiające, kwaskowate wnętrze.
Składniki na 4 tartaletki:
- 200 g mąki orkiszowej 1050
- 100 g cukru/ksylitolu
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru
- 1/2 szklanki mrożonych malin
- 2 łyżki miodu
- 1 budyń waniliowy
- cukier waniliowy
- orzeszki pistacjowe
Wykonanie:
- mąkę, cukier i szczyptę soli zagnieść z kawałeczkami pokrojonego, zimnego masła. Dodatek zimnej wody sklei ciasto. Zawinąć ciasto w kulę i odstawić do lodówki na 1 godzinę
- rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z miodem, cukrem waniliowym, malinami i proszkiem budyniowym. Odstawić
- piekarnik nastawić na 200`C
- ciasto cienko rozwałkować między folią spożywczą na i wyciąć 4 okręgi o średnicy 14 cm wykleić ciastem nasmarowane wcześniej masłem foremki, dobrze ucisnąć brzegi. Ponakłuwać ciasto widelcem. Na tarteletki równomiernie rozłożyć przygotowany rabarbar
- resztę ciasta cienko rozwałkować i wyciąć foremką serduszka. Wyłożyć na masę rabarbarową. Posmarować serduszka mlekiem i rozsypać posiekane orzeszki pistacjowe
- piec w 200`C 30-35 minut, do zrumienienia
- podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂