Tarta z marchewką i sezamem

Tarta z młodą marchewką i sezamem to pomysł na prosty obiad lub letnią, wykwintną kolację na werandzie, koniecznie z lampką białego wina.

Tarta jest dość nietypowa, bo część masła zastąpił biały serek. Jest lżejsza, a ciasto delikatne i chrupiące, w smaku przypominające ciasto francuskie. Przed nałożeniem farszu można ciasto wcześniej podpiec przez około 10-15 minut, choć nie jest to konieczne.

Tarta lub jak wolisz quiche, pomimo pospolitych składników zawsze prezentuje się elegancko i wykwintnie.
Proste, pożywne i zdrowe jedzonko, pyszne na gorąco i na zimno. Polecam!

Składniki na ciasto:

  • 160 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 100 g białego serka np. Philadelphia (10% tł.)
  • 100 g masła + do wysmarowania formy
  • szczypta soli

Składniki na nałożenie:

  • 600 g młodej marchewki z nacią
  • 200 g kwaśnej śmietany (jogurtu greckiego)
  • 4 jajka
  • 3-4 cm kawałek imbiru
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sezamu
  • okrągła forma 30 cm średnicy

Wykonanie:

  • mąkę z serkiem, masłem pokrojonym na małe kawałki i szczyptą soli umieścić w misie robota i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby się kleiło dodać odrobinę mąki. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki
  • marchewki umyć (robię to przy użyciu szorstkiej rękawicy, takiej do masażu ciała. Warto mieć taką dodatkową parę, bo przydaje się w kuchni). Przy obcinaniu natki zostawić kilkucentymetrowe zielone kawałki. Obgotować marchewki w osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzić i odsączyć na papierowym ręczniku
  • mikserem wymieszać jajka ze śmietaną. Dodać drobno pokrojony lub starty na tarce imbir. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wmieszać pocięty szczypiorek
  • ciasto rozwałkować (rozprowadzić palcami) i wyłożyć do natłuszczonej formy, robiąc dookoła rant. Ułożyć na cieście przecięte wzdłuż na pół marchewki. Zalać masą jajeczną i piec w 200`C około 40 minut do zrumienienia brzegów ciasta. Podawać z ulubioną surówką lub sosem jogurtowym 
PRZECZYTAJ  TORTILLA ORKISZOWA, PEŁNOZIARNISTA. DIETA SZYBKA PRZEMIANA

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *