Sezon kurkowy w pełni, dlatego podsuwam kolejny pomysł na wykorzystanie tych cudnych pomarańczowych grzybków. Całe lata wartości odżywcze i zdrowotne grzybów były niedoceniane i lekceważone, na szczęście medycyna, dietetyka i fitoterapia przywróciły grzyby do łask.
Kurki to niezwykłe bogactwo witamin: B1, B2, B3, B5, C, A D i E oraz niezbędnych dla zdrowia minerałów takich jak: żelazo, cynk, potas, miedź, mangan, jod, siarka i wapń. Składniki te kumulują się głównie w kapeluszach, w trzonkach jest ich znikoma ilość.
Kruche ciasto zapieczone ze świeżymi kurkami w kremowej masie to pyszny pomysł na letni obiad lub kolację:) Tarta miała niebywałe wzięcie, polecam!
Składniki na formę o przekroju 26 cm:
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g masła
- 2 łyżki lodowatej wody
- 1/3 łyżeczki soli
Składniki na nałożenie:
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 100 g boczku lub >
- 200 g jogurtu greckiego
- 50 g kwaśnej śmietany 24%
- 2 jajka
- sól, pieprz, kilka gałązek tymianku
- parmezan lub grana padano
- 1 + 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
- zagnieść mąkę z pokrojonymi kawałeczkami masła, na koniec dodać wodę i zagniatać, aż do otrzymania jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkować pod folią spożywczą i przełożyć do formy na tartę. Nadmiary ściąć i dolepić ciasto w brakujących miejscach. Ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut
- w tym czasie opłukać kurki, osuszyć grzyby, większe pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę i boczek pokroić w kostkę
- podpiec tartę w 200*C przez 15 minut do zezłocenia
- podsmażyć cebulę z boczkiem, odłożyć na bok. Dodać masło, kurki i podsmażać, aż wyparuje woda z patelni
- jogurt wymieszać ze śmietaną i jajkami. Dodać starty parmezan, tymianek, sól i pieprz. Masę wylać na podpieczony spód (może być gorący), wyłożyć wymieszane grzyby z cebulą i boczkiem
- formę ponownie wkładamy do piekarnika na około 30-35 minut, aż masa jajeczna się zetnie i delikatnie przypiecze
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂