Szybki torcik bez pieczenia to najlepszy deser na lato. Najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze. Mocno chrupiący spód z orzechami laskowymi, kremowa masa z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam!
Składniki na spód:
- 50 g orzechów laskowych
- 80 g sucharków lub herbatników
- 60 g masła
Składniki na masę:
- 250 g mascarpone
- 125 g greckiego jogurtu 10%
- 50 g cukru lub ksylitolu
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 g truskawek i borówki amerykańskiej
- 1 op. czerwonego Tortenguss
- 1 łyżka cukru lub ksylitolu
Wykonanie:
- orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Zmielić w blenderze z sucharkami i masłem, tak by pozostały wyraźnie duże grudki orzechów
- dno foremki o przekroju 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać przygotowaną masę orzechową, równomiernie rozprowadzić, ucisnąć łyżką i uformować dookoła foremki 1-cm rant. Odstawić do lodówki do stężenia
- serek ubić z jogurtem na pulchną masę. Wmieszać ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i cukier. Rozłożyć na przygotowanym spodzie
- owoce umyć, osuszyć. Truskawki odszypułkować. Ułożyć na masie kremowej. Tortenguss z 1 łyżką cukru przygotować wg przepisu na opakowaniu. Posmarować nim owoce, ułożyć drugą warstwę owoców i także nanieść na nie Tortenguss, a owoce ładnie się skleją. Odstawić do lodówki na 1 godzinę, by masa stężała
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂