Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) – danie kuchni tunezyjskiej, składające się z kiełbasek merguez i drobno pokrojonego mięsa, które razem z pomidorami i papryką smaży się na patelni. Zamiast pikantnych kiełbasek z jagnięciny pieczonych w ogniu dałam po prostu kabanosy, a do „bałaganu” dołożyłam od siebie bakłażana.
Pyszne i bardzo syte, podane z bagietką może stanowić danie obiadowe. Bardzo na czasie, bo stragany pełne są pachnących pomidorów, bakłażanów i papryk, a przygotowane ze świeżych pomidorów smakuje na pewno najlepiej. Jeśli nie znasz szakszuki, konieczne spróbuj, jest rewelacyjna, na pewno Ci posmakuje!
Składniki:
- 4 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 1/2 bakłażana
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kabanosy
- 4 jajka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 łyżka masła ghee lub oleju
- zielenina, natka pietruszki
Wykonanie:
- pomidory naciąć z góry na krzyż i włożyć na 20 sekund do wrzątku, następnie obrać ze skórki, wyciąć piętki, a miąższ pokroić w kostkę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i bakłażana także
- obrać i drobno pokroić cebulę i czosnek, następnie zeszklić na maśle ghee. Dodać pokrojoną paprykę i pomidory, poddusić 10-15 minut. Dodać wszystkie przyprawy i na końcu pokrojonego w kostkę bakłażana. Zrobić łyżką 4 dołki i wbić 4 jajka. Jajka posolić i oprószyć pieprzem, przykryć pokrywką i trzymać na ogniu, aż jajka się zetną
- przed podaniem posypać zieleniną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂