Syrop z żurawiny — cudowna moc żurawiny

Żurawina to niska krzewinka o małych, czerwonych owocach. Wygląda niepozornie, a jest wyjątkowo smaczna. Zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B: B1, B2, B6, C, E, karoten, a także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza oraz flawonoidy (a konkretnie poliatocyjanidy), które pełnia rolę silnych przeciwutleniaczy.

Żurawina pełni kluczową rolę w zdrowej diecie. Skutecznie walczy z wieloma chorobami.
W jakich chorobach pomoże?

  • Ma działanie antybakteryjne i zwalcza infekcje dróg moczowych. Żurawina hamuje przyleganie bakterii E-coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie
  • podobnie działa na Helicobacter pylori oraz na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby przyzębia i dziąseł
  • przyniesie ulgę kobietom  w okresie menopauzy
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia poprzez zapobieganie powstawaniu zakrzepów i rozszerzaniu naczyń krwionośnych
  • ma pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu
  • zapobiega niektórym nowotworom.

To są właśnie powody, dla których powinna w różnej formie na stałe zagościć w naszej diecie. Suszona żurawina jest dostępna w handlu już od wielu lat. Teraz bez trudu można kupić świeżą. Właśnie z niej można zrobić przetwory, które posłużą jako baza do przygotowania napojów, kisieli, galaretek, sosów. Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego — naturalnego konserwantu, dzięki temu zachowuje świeżość na długo. W lodówce możesz ją przechować do sześciu tygodni, w zamrażarce rok.

Składniki na syrop z żurawiny:

  • 200 g żurawiny
  • 100 g cukru
  • 50 ml soku z cytryny
  • 200-250 ml wody
  • kawałek cynamonu – opcjonalnie

Wykonanie:

  • zagotować wodę z cukrem. Dodać sok z cytryny
  • umyte i przebrane owoce żurawiny wrzucić do syropu z kawałkiem kory cynamonu. Owoce rozgotować. Trwa to niecałe 10 minut (leśne nieco dłużej), następnie przetrzeć przez sitko. W pierwszej fazie rondelek lepiej przykryć, ponieważ owoce pękając, pryskają. Rozgotowane owoce przetrzeć przez sitko
  • gorący syrop wlać do buteleczek lub słoiczków. Przechowywać w lodówce
PRZECZYTAJ  Wątróbka drobiowa w białym winie z porem

Życzę smacznego!

UWAGI:
Syrop ma przepiękny rubinowy kolor, dlatego chętnie jest wykorzystywany do przygotowywania i barwienia drinków. Jeśli przeszkadzają Ci pozostałe po przetarciu maleńkie pesteczki, zlej syrop do butelki przez gazę. Świetnie smakuje białe wino musujące z dodatkiem syropu z żurawiny, przy tym ma cudowny kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *