Moja wiosenna wariacja na temat sushi. W zastępstwie glonów morskich poczciwy ogórek, a nadzienie stanowi miks twarożku z serem feta aromatyzowany pastą z czosnku niedźwiedziego. Farsz jest bardzo wyrazisty w smaku, a chrupiący ogórek dopełnia uczty.
Serek przygotowałam z jogurtu greckiego, ale nada się każdy inny (np. Philadelphia), raczej bez grudek. Co powiecie na tak podane wiosenne nowalijki?
Składniki:
- 1 ogórek bio
- 500 g jogurtu greckiego lub 250 g kremowego serka
- 100 g serka feta
- 2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego (przepis tu)
- sól, pieprz
- koperek, szczypiorek
- rzodkiewki
Przygotowanie:
- wieczorem jogurt grecki wyłożyć na sitko wyścielone gazą. Rogi gazy założyć do środka, ustawić sitko z jogurtem na miseczce, a całą konstrukcję wstawić na noc do lodówki
- ogórek dokładnie umyć, obciąć piętki i pokroić szerokim nożykiem na cienkie paski
- twarożek wymieszać z serem feta, czosnkowym pesto, koperkiem, szczypiorkiem i dodać pieprz do smaku. Dodatek soli będzie pewnie zbędny
- paski ogórka ułożyć na folii spożywczej tak, by zachodziły na siebie. Wyłożyć przygotowane nadzienie i uformować w wałek. Przy pomocy folii zwinąć konstrukcję w roladę. Ufiksować folią i wstawić do lodówki do stężenia przynajmniej na 1 godzinę
- rozwinąć roladę z folii, pokroić ostrym nożem na kawałki. Ozdobić plasterkami rzodkiewek i podawać
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂