Kapusta włoska, jedna z najsmaczniejszych zimowych jarzynek. O wiele prostsza w obsłudze niż jej biała krewniaczka, dużo delikatniejsza w smaku, a przy tym lekkostrawna. Jedzenie kapusty na surowo pozwala zachować wszystkie najcenniejsze dla zdrowia składniki. Z kapusty włoskiej wyczarujesz pyszną i bardzo zdrową surówkę. Zapraszam!
Składniki:
- 1/2 włoskiej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 jabłko
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- natka pietruszki
Wykonanie:
- kapustę obrać z wierzchnich liści, przeciąć na pół, wyciąć głąb i poszatkować. Posolić, wymieszać i ugnieść i pozostawić, by zmiękła
- obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, cebulę pokroić w piórka i dodać do poszatkowanej kapusty
- olej wymieszać z octem winnym i miodem tak, by powstała gładka emulsja, następnie wymieszać z kapustą. Posypać natką zielonej pietruszki. Schłodzić w lodówce przed podaniem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂