Pyszna surówka z młodej kapusty, cukinii i rzodkiewek. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, także z grilla, na lekkie danie lub kolację.
To pomysłowe połączenie podpatrzyłam w sierpniowym wydaniu „Kuchni”. Najlepsza z młodej, chrupiącej kapusty. Polecam!
Składniki:
- 1/4 lub połowa małej, młodej kapusty- 500 g
- 1 cukinia
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 1 pęczek dymki/cebula
- koperek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie:
- ćwiartkę kapusty poszatkować. Posolić i ugnieść dłońmi, by lekko zmiękła
- rzodkiewki i cukinię umyć, pokroić w cienkie półplasterki. Dodać do kapusty
- dymkę lub młodą cebulkę drobno posiekać. Dodać do kapusty
- olej wymieszać z miodem, octem jabłkowym, musztardą, dodać do smaku soli i pieprzu, następnie połączyć z poszatkowanymi warzywami i posiekanym koperkiem
- podawać schłodzoną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂