Surówka z młodej kapusty, cukinii i rzodkiewek

Pyszna surówka z młodej kapusty, cukinii i rzodkiewek. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, także z grilla, na lekkie danie lub kolację.

To pomysłowe połączenie podpatrzyłam w sierpniowym wydaniu „Kuchni”. Najlepsza z młodej, chrupiącej kapusty. Polecam!

Składniki:

  • 1/4 lub połowa małej, młodej kapusty- 500 g
  • 1 cukinia
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 1 pęczek dymki/cebula
  • koperek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • ćwiartkę kapusty poszatkować. Posolić i ugnieść dłońmi, by lekko zmiękła
  • rzodkiewki i cukinię umyć, pokroić w cienkie półplasterki. Dodać do kapusty
  • dymkę lub młodą cebulkę drobno posiekać. Dodać do kapusty
  • olej wymieszać z miodem, octem jabłkowym, musztardą, dodać do smaku soli i pieprzu, następnie połączyć z poszatkowanymi warzywami i posiekanym koperkiem
  • podawać schłodzoną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *