Biała rzodkiew nie jest zbyt popularna, a zawiera sporo witamin i mikroelementów cennych dla naszego zdrowia. Szkoda nie wykorzystać jej potencjału, tym bardziej że bez trudu kupisz ją w każdym sklepie.
Pewnie nie każdy ją lubi, bo jest ostra i bardzo wyrazista w smaku. Jednak w połączeniu z delikatną kapustą pekińską posmakuje już każdemu bez wyjątku.
Z jej dodatkiem surówka z kapusty pekińskiej jest winna i lekko pikantna. Świetny dodatek obiadowy do drugiego dania.
Składniki:
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- 1 biała rzodkiew
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 jabłko
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- zielenina-natka pietruszki, koperek lub szczypior
Wykonanie:
- kapustę poszatkować w 1-cm paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kapustę wymieszać z cebulą, dodać sól, delikatnie wygnieść, odstawić
- warzywa obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
- olej, ocet i miód wymieszać do uzyskania gładkiej emulsji
- kapustę wymieszać z warzywami i sosem. Posypać zieleniną
- podawać schłodzoną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂