Zapraszam na surówkę z białej rzodkwi, nie mylić z czarną rzepą, choć obie są równie zdrowe i idealne w sezonie jesienno-zimowym, dzięki swym właściwościom bakteriobójczym. Biała rzodkiew jest jednak dużo delikatniejsza w smaku i łatwiejsza do przygotowania, bo jest miękka.
Zdrowo, ekspresowo i bardzo smacznie. Przepis pochodzi z „Kuchni pięciu przemian”Anny Czelej.
Pomimo że biała rzodkiew należy do produktów wychładzających to w połączeniu z suszonymi owocami stanowi bardzo zrównoważony i harmonijną przystawkę do obiadu.
Składniki:
- 1 średnia rzodkiew
- sól do smaku
- 4 łyżeczki soku z limonki
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść suszonych śliwek — opcjonalnie
- 1 garść suszonych rodzynków
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
- rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, dodać sok z limonki, żurawinę i ewentualnie suszone śliwki i rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
- schłodzić przed podaniem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂