Struklji – rolowane pierogi z serem

Struklji to bałkański specjał obecny w kuchni słoweńskiej i chorwackiej. Struklji to tradycyjne pierogi z serem, tylko  w nieco odmiennej formie — bo zrolowane.

Doskonały przepis dla pierogowych smakoszy, bo farsz zawijamy w jeden płat ciasta, odpada zatem mozolne lepienie pierożków. Kiedy zobaczyłam te pierogi, wiedziałam, że muszę zrobić je jak najszybciej.

Ciasto robi się błyskawicznie, szybko się zwija, wymagają jedynie trochę dłuższego gotowania, ale to już żadna fatyga. Efekt końcowy imponujący, bo smakują naprawdę doskonale!

Składniki:

  • 200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • (1 szklanka + 2 łyżki)
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju

Nadzienie:

  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • cukier/ksylitol

Wykonanie:

  • mąkę wymieszać z ciepłą wodą i olejem, następnie zagnieść gładkie, sprężyste ciasto jak na pierogi. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut, by odpoczęło
  • twaróg (użyłam gęstego, gładkiego sera z wiaderka) wymieszać z żółtkiem i cukrem
  • ciasto rozwałkować bardzo cienko na kształt dużego prostokąta. Posmarować przygotowanym serkiem pozostawiając od brzegów 20 cm wolny rant. Brzeg placka posmarować lekko wodą, by ciasto lepiej się zlepiło i zawinąć w roladę. Boki zawinąć pod spód, by nie wyciekł farsz
  • zwilżyć ściereczkę kuchenną wodą, mocno wykręcić (przepisy podają, by wsypać dodatkowo bułką tartą. Pominęłam tę czynność) i zawinąć roladę w ściereczkę, a boki związać nicią lub sznurkiem
  • w dużym garnku zagotować osoloną wodę i umieścić zawiązaną roladę. Gotować 20-25 minut
  • ostrożnie (gorąca! By się nie poparzyć) wyjąć roladę z wody, rozwinąć. Pokroić na 3-4 cm porcje
  • podawać plane z roztopionym masłem z bułą tartą  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *