Mięciutkie, puszyste, pyszne bułeczki orkiszowe. Bułeczki pełne zdrowia, bo upieczone z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Proste i szybkie do przygotowania. Jeśli nie masz czasu na odświeżanie zakwasu, drożdżowe bułeczki są idealnym rozwiązaniem i smaczną odmianą.
Jeśli pamiętasz smak dawnych grahamek, te smakują bardzo podobnie. Tym razem uformowane w kształcie małych bagietek. Smakują wybornie ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam!
Składniki na 10 sztuk:
- 500 g mąki orkiszowej (250 g pełnoziarnistej, 150 g mąki 1050 i 100 g mąki 630)
- 250 g wody
- 2 łyżki oleju
- 1 op. drożdży instant
- 1 łyżeczka miodu
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki otrębów orkiszowych
Wykonanie:
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
- ciasto odgazować, podzielić na 10 równych części, najlepiej odważając na wadze po około 80 g ciasta na bułeczkę. Uformować okrągłą bułeczkę, następnie spłaszczyć lekko dłonią tworząc podłużny wałek. Złożyć 1/3 ciasta do siebie i uciskać palcami wzdłuż całego brzegu miejsce koło miejsca. Obrócić ciasto o 180` i znowu złożyć 1/3 ciasta do siebie i ucisnąć miejsce koło miejsca wzdłuż brzegu. Bagietka gotowa! Czynność powtórzyć do wykończenia ciasta. Tak uformowane bułeczki — bagietki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykryć kuchenną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać wierzch otrębami
- piec w 200`C w zaparowanym piekarniku 20 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce. Nadają się do zamrażania
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂