Biała rzodkiew ma niezwykłe wartości dla naszego zdrowia, a przy tym zawiera niewiele kalorii – 12 kcal w 100 g. Posiada właściwości żółciopędne, moczopędne, żółciotwórcze, jest idealna dla osób z kłopotami trawiennymi. Pyszna, delikatna, chrupiąca, bardzo soczysta, orzeźwiająca i dietetyczna. W kilka chwil przygotujesz z jej udziałem prostą, pyszną surówkę do obiadu.
Białą rzodkiew najczęściej jemy tartą na grubych oczkach tarki np. z dodatkiem marchwi lub pociętą w grube paski z czarnym sezamem. Dziś proponuję zetrzeć rzodkiew spiralnym nożykiem i wyczarować białe spaghetti. Jarzynkę doprawiłam tradycyjnym winegretem, podałam z pestkami granatu i fiołkami. Doskonale smakuje i rewelacyjnie wygląda. Zapraszam na urocze wiosenne, jarzynowe spaghetti.
Składniki:
- 1 biała rzodkiew
- pestki granatu
- fiołki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli, pieprzu
Wykonanie:
- rzodkiew obrać i skroić spiralnym nożykiem. Z owocu granatu uwolnić pestki. Umyć i osuszyć kwiaty fiołka
- z oliwy, octu winnego i miodu przygotować gładką emulsję. Doprawić solą i pieprzem
- na talerzykach ułożyć skrojone spaghetti, skropić przygotowanym winegretem, udekorować pestkami granatu i fiołkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂