Sos ze świeżych leśnych grzybów

Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, warto zatem dary lasu wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu, ma się rozumieć z grzybami w roli głównej. Sos grzybowy pasuje do mięs, ryb, makaronów, kasz, a jego dodatek uświetni każdy posiłek. Dla mnie jednak grzyby to smak tak dokonały, że dodatek kulki tłuczonych ziemniaków to wszystko, czego potrzebuje pyszny sos grzybowy.

Uwielbiamy wszystkie grzyby, ale sos przygotowany ze świeżych podgrzybków lubimy najbardziej. Mój sos jest prosty i szybki, bez gotowania i dodatku mąki, a grzyby są jędrne, pełne smaku i aromatu. Najlepszy jestem pewna, że i Tobie posmakuje.

Oczywiście do przygotowania sosu nadają się każde grzyby leśne, mogą być również mieszane. Innego traktowania wymagają jedynie maślaki. Polecam!

Składniki na 2 osoby:

  • około 400-500  g podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1/4-1/2 szklanki bulionu lub wody
  • sól
  • pieprz
  • zielenina

Wykonanie:

  • grzybów nie myjemy, podciąć trzonki nóżek, zdjąć wilgotnym papierowym ręcznikiem ewentualne pozostałości z lasu. Trzonki dużych grzybów oskrobać i pociąć w plasterki. Kapelusze podgrzybków pokroić w paski
  • cebulę pokroić dowolnie i zeszklić na tłuszczu. Dodać pokrojone grzyby i dusić na patelni. Początkowo puszczą sporo wody, gdy woda prawie odparuje dodać bulion i dusić około 15 minut, następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać. Gdy myjesz grzyby w wodzie, pewnie nie będzie potrzeby dolewania wody, bo sos będzie wówczas za rzadki
  • podawać z posiekaną pietruszką lub koperkiem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *