Sos tatarski to sos zimny na bazie majonezu z drobno pokrojonymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Jest wiele odmian sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty.
To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić go w domu, niż kupować nie wiadomo co.
Składniki:
- 200 g majonezu – 4 łyżki
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
- 1 mała cebula, szalotka
- 3-4 korniszony
- 3-4 marynowane grzybki
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz, sól do smaku
- szczypiorek
Wykonanie:
- wyjąć ogórki i grzybki z zalewy i osuszyć. Pokroić w drobniutką kosteczkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę, kapary i szczypiorek posiekać
- majonez połączyć z jogurtem, dodać przyprawy i wymieszać. Wmieszać pokrojone warzywa i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. W zakręconym słoiczku można przechowywać sos w lodówce do kilkunastu dni
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂