Sok z brzozy od dawien dawna ceniony jest w medycynie ludowej jako eliksir zdrowia. Przełom marca i kwietnia to najlepszy okres, by poznać jego naturalny smak. Sok z brzozy to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.
Właściwości zdrowotne i odżywcze soku z brzozy:
Wzmacnia odporność, zalecany jest w anemii, przy wrzodach, chorobach reumatycznych, rwie kulszowej, kamieniach nerkowych, chorobach serca i nowotworowych, oczyszcza wątrobę. Saponiny z soku brzozowego obniżają poziom cholesterolu, a naturalne salicylany działają przeciwzapalnie i znieczulająco.
Sok z brzozy zawiera sporo witamin z grupy B, witaminę C, sole mineralne, garbniki, aminokwasy, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo i miedź. To naturalny przeciwutleniacz.
Wykazuje duże podobieństwo do wody kokosowej, dlatego traktowany jest jako napój izotoniczny.
Przez cały rok dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością. Niestety świeżo pozyskany z drzewa jest najwartościowszy.
W skrócie przedstawiłam zalety zdrowotne i odżywcze soku z brzozy. Zastanawiasz się pewnie, jak smakuje? Jest chłodny i orzeźwiający. Smakuje jak słodka, lekko lepka woda, ale dla mnie wyjątkowo. Jest pyszny. Świeży smakuje dużo lepiej niż ten, pasteryzowany z dodatkami ze sklepowej półki.
Jak samodzielnie pozyskać sok z brzozy?
Teraz gdy drzewa „wybudzają się” z zimowego letargu bez trudu pozyskasz sok z brzozy. Potrzebujesz brzozy, butelki, kawałka sznurka lub drutu ogrodniczego i nożyka. Do pozyskiwania najlepiej nadają się starsze drzewa, a w tej metodzie trzeba znaleźć brzozę z dolnymi gałęziami o średnicy przynajmniej 2 cm.
Gałązkę należy obciąć na odpowiedniej wysokości, następnie koniec obciętej gałązki sfiksować w butelce. Butelkę przywiązać w pozycji pionowej (woda będzie spływać po kropelce siłą grawitacji) i cierpliwie czekać. Ta metoda wymaga cierpliwości i czasu, dlatego najlepiej zostawić butelkę na całą noc. Następnego dnia czeka Cię degustacja.
Wodę przed piciem należy przecedzić przez sitko, by wyeliminować zanieczyszczenia. W lodówce można przechowywać wodę przez kilka dni. Jest słodka, a cukier niestety powoduje szybką fermentację.
Smak można poprawić dodatkiem soku z cytryny lub innych owoców, albo dodatkiem np. listków mięty.
Należy pamiętać, że 100 ml soku z brzozy to 22 kcal !
Ta metoda pozyskiwania soku jest najmniej inwazyjna i bardzo prosta.
Istnieje jeszcze druga metoda pozyskiwania soku z brzozy. Wymaga już sporego zaplecza technicznego. Wiertarką na wysokości około 60 cm nad ziemią należy wywiercić dziurkę w brzozowym pniu, wstawić w otwór metalową rurkę, następnie połączyć ją z plastikowym wężykiem umieszczonym w butli do zbierania soku.
Po zbiorach dziurkę należy zaślepić drewnianym kołeczkiem i zasmarować maścią ogrodniczą.
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂