Kolejny przepis na buraczki do obiadu. Tym razem buraczki na bogato i bardzo (po) świątecznie, z suszonymi grzybkami. Szczególnie smaczne odgrzewane, na drugi dzień jak smaki się przegryzą.
Warzywa bogate w witaminy, związki mineralne, fito składniki i błonnik zapewniają układowi odpornościowemu prawidłowe działanie — to podstawa zdrowej diety.
Każdy nowy przepis na wykorzystanie warzyw to smaczne urozmaicenie codziennej diety.
Ten przepis idealnie wpisuje się w (po) świąteczne klimaty dzięki dodatkowi suszonych grzybków.
Składniki:
- 300 g ugotowanych buraków
- 30 g namoczonych leśnych grzybów
- 50 g masła
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz
- łyżeczka kminku
- łyżeczka nasion kolendry
Przygotowanie:
- namoczyć grzyby. Użyłam cieniutkich jak bibułka suszonych sklepowych grzybów
- uprażyć na suchej patelni kminek i kolendrę, następnie rozetrzeć w moździerzu
- na patelni rozpuścić masło, dodać przyprawy i grzyby. Poddusić
- w międzyczasie zetrzeć buraki na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej
- buraczki dołożyć na patelnię, przesmażyć. Doprawić solą, octem i pieprzem
- podawać na ciepło lub zimno
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂