Bardzo smaczne, delikatne i chrupiące gofry. W całości upieczone z mąki orkiszowej. Przepis bardzo podstawowy, ale na pewno zadowoli wszystkich gofrowych smakoszy. Smaczne z samym cukrem pudrem i każdym innym dodatkiem — polewą owocową, nutellą, dżemem, czy bitą śmietaną.
Sposób przygotowania ma również duże znaczenie. Te przygotowane są z miękkiego, utartego na puch masła i dopiero potem została wmieszana reszta składników.
Składniki na 12 sztuk:
- 125 g masła
- 25 g cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 laska wanilii
- 250 g mąki orkiszowej 630
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
Wykonanie:
- masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mieszając dodawać po 1 jajku. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i nożem zeskrobać nasionka — dodać do masy. Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu dodawać porcjami mleko. Ciasto powinno być gęste
- po 2 – 3 łyżki ciasta wykładać na rozgrzaną i lekko natłuszczoną gofrownicę. Piec wg wskazań instrukcji (u mnie 2,5 minuty) na złoty kolor
- po upieczeniu odkładać gofry na kratkę kuchenną do ostudzenia
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂