Idealna szarlotka dla tych, którzy unikają cukru, bo chcą się zdrowo odżywiać lub z innych powodów musieli wykluczyć ze swej diety cukier, a nie chcą pozbawiać się przyjemności jedzenia słodyczy. Tak jak w serniku, który z ksylitolem smakował wyśmienicie, dziś kolej na kruche ciasto z tym najsmaczniejszym zamiennikiem cukru. Kruche ciasto upieczone z dodatkiem ksylitolu idealnie zachowuje chrupiącą strukturę i absolutnie nie zmienia jego smaku.
Jedyna uwaga co do intensywności słodkiego smaku. Stosunek 1:1, który jest zalecany, nie wydaje mi się całkowicie zgodny z prawdą, moim zdaniem ksylitol jest jednak odrobinę mniej słodki.
Zapraszam na pyszną szarlotkę, mocno owocową i podwójnie chrupiącą, bo z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny. Górę ciasta posypałam cukrem pudrem z ksylitolu, po prostu zmieliłam ksylitol w młynku do kawy.
Składniki na spód:
- 170 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 60 g ksylitolu lub cukru
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nałożenie:
- 90 dkg jabłek
- 2- 3 łyżki ksylitolu
- 1 budyń waniliowy + 3/4 szklanki wody
- 2 garście żurawiny
- garść orzechów włoskich
- +2 łyżki ksylitolu
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. 2/3 uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut, resztę do zamrażarki
- jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pociąć w plasterki. W rondlu jabłka zasypać ksylitolem i podprażyć około 5 minut, aż puszczą maksymalną ilość soku. Budyń wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i cały czas mieszając wlewać do masy jabłkowej, aż całkowicie zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia
- piekarnik nastawić na 190`C. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a obręcz wysmarować masłem
- 2/3 ciasta rozwałkować przez folię na wielkość kilka centymetrów większą niż przekrój formy. Wyłożyć ciastem dno foremki i uformować dookoła rant z ciasta. Wyłożyć przestudzoną masę jabłkową, a na górę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki
- piec w 190`C 50-60 minut do zrumienienia
- w młynku do kawy zmielić 2 łyżki ksylitolu na cukier puder. Przed podaniem posypać wystudzone ciasto cukrem pudrem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂