Śledzie marynowane z imbirem

Śledzie marynowane na słodko z imbirem i czerwoną cebulą. Ten pomysł od dawna chodził mi po głowie i właśnie zrobiłam próbną partię.

Pozwól składnikom przeniknąć i przygotuj je odpowiednio wcześniej, a wtedy śledzie będą najsmaczniejsze. Są lekko pikantne z nutą słodyczy, a po 3 dniach nabierają lekko różowego koloru i są pyszne. Zdrowa przekąska, bogata w wartości odżywcze, a w czasie świąt niezbędne. Polecam!

Składniki:

  • 4 filety śledziowe z zalewy
  • 2 czerwone cebule
  • 10 cm imbiru
  • skórka z 1 cytryny

Zalewa:

  • 250 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 70 ml octu 10%
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Wykonanie:

  • śledzie wymoczone do pożądanej słoności pokroić w skośne paski
  • obrane cebule i imbir ze skórką pociąć w cienkie plastry. Cytrynę umyć, sparzyć i zesterem ściąć skórkę
  • wymienione składniki układać w wyparzonym słoju na przemian
  • ugotować z podanych składników zalewę. Ocet wlać tuż przed końcem
  • zalać śledzie ostudzoną zalewą. Wstawić do lodówki na 3 dni

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *