Śledzie marynowane na słodko z imbirem i czerwoną cebulą. Ten pomysł od dawna chodził mi po głowie i właśnie zrobiłam próbną partię.
Pozwól składnikom przeniknąć i przygotuj je odpowiednio wcześniej, a wtedy śledzie będą najsmaczniejsze. Są lekko pikantne z nutą słodyczy, a po 3 dniach nabierają lekko różowego koloru i są pyszne. Zdrowa przekąska, bogata w wartości odżywcze, a w czasie świąt niezbędne. Polecam!
Składniki:
- 4 filety śledziowe z zalewy
- 2 czerwone cebule
- 10 cm imbiru
- skórka z 1 cytryny
Zalewa:
- 250 ml wody
- 3 łyżki cukru
- 70 ml octu 10%
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Wykonanie:
- śledzie wymoczone do pożądanej słoności pokroić w skośne paski
- obrane cebule i imbir ze skórką pociąć w cienkie plastry. Cytrynę umyć, sparzyć i zesterem ściąć skórkę
- wymienione składniki układać w wyparzonym słoju na przemian
- ugotować z podanych składników zalewę. Ocet wlać tuż przed końcem
- zalać śledzie ostudzoną zalewą. Wstawić do lodówki na 3 dni
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂