Jeden z tych serników, które można jeść bez końca. Cudownie aromatyczny, masa serowa bajeczna, ani za ciężka, ani za zwięzła, rozpływająca się w ustach. Na serze ułożona korona z mieszaniny jabłek i słodkiego mango, a zwieńczona chrupiącą kruszonką.
Składniki na spód sernika:
- 100 g ciasteczek amarettini
- 100 g sucharków pełnoziarnistych
- 90 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera
- 3 jajka
- 1 op. budyniu waniliowego
- 250 g cukru
- 125 g śmietanki kremówki
Nałożenie owocowe:
- 200 g jabłek
- 200 g mango
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 100 g mąki krupczatki
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
- ciasteczka amarettini, sucharki i masło umieścić w blenderze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. W dno tortownicy i część boku wklepać masę ciasteczkową. Foremkę umieścić w lodówce
- składniki na kruszonkę rozetrzeć z masłem między palcami. Odstawić
- jabłka i mango obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem. Nie dodawałam cukru, ponieważ i mango i jabłka były wyjątkowo słodkie
- ser umieścić w misie miksera, dodać budyń, cukier i śmietankę i na wolnych obrotach miksera wyrobić na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym jajku i za każdym razem mieszać około pół minuty
- na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową, następnie jabłka z mango i na górze rozkruszyć miedzy palcami kruszonkę
- piec w 160`C 1.5 godziny. Upieczony sernik ma mocno ścięte boki, podczas gdy środek pozostaje lekko drżący
- pierwsze 30 minut studzić sernik w uchylonym piekarniku, następnie na kratce.
- podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂