Jesienią nie może zabraknąć dyniowego sernika. Sernik dyniowy, typowo sezonowy sernik, w pięknym pomarańczowym kolorze pojawia się u mnie niezmiennie każdej jesieni. Tym razem sernikowi towarzyszą figi. Trudno się oprzeć świeżym figom, tak kuszą fioletową barwą, a figi pieczone to już poezja smaku.
Warto korzystać z ich obfitości, bo to dobra inwestycja w zdrowie. Gęsta kremowo — mazista konsystencja sernika i delikatny aromat dyni to wypiek dla koneserów serników dyniowych. Spód sernika z wyrazistym aromatem prażonych orzechów laskowych i wykwintny smak pieczonych fig idealnie wpisują się w jesienne klimaty. Gdy masz upieczoną dynię, przygotowanie sernika nie zajmie Ci wiele czasu. Jest bardzo łatwy. Stosunkowo niski i upieczony w foremce o średnicy 24 cm, dlatego wystarczy 30 minut pobytu w piekarniku, by był gotowy.
Składniki na spód ciasta:
- 8 sucharków pełnoziarnistych
- 2 łyżki masła
- 2 garstki orzechów laskowych
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
Składniki na masę serową:
- 500 g sera 3 x mielonego
- 300 g purée z dyni
- 2 jajka
- pasta z wanilii
- 2 łyżki mączki kukurydzianej lub budyń waniliowy
- 180-200 g cukru lub ksylitolu
Dodatkowo:
- 4 figi na talerzyk
Wykonanie:
- orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić. W kielichu blendera umieścić sucharki, całe orzechy laskowe oraz mielone i masło. Zmiksować tak, by pozostały widoczne większe kawałki orzechów. Masę orzechową wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć łyżką i wstawić tortownicę do lodówki, by masa stężała
- ser wymieszać z cukrem, mączką kukurydzianą i purée z dyni. Do masy dodać po jednym jajku miksując tylko do połączenia składników
- masę serową wyłożyć na przygotowany spód orzechowy, wyrównać szpatułką. W masie serowej ułożyć 1-cm grubości plasterki fig, następnie lekko je wcisnąć
- sernik piec w 180`C 30 minut. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂