Semifreddo to klasyczny włoski deser ze śmietany i ubitych na kogel-mogel jaj podawany w zamrożonym stanie.
Jest łatwiejszy do wykonania niż lody, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów i mieszania podczas zamrażania.
Myślę, że na taki upalny dzień jak dzisiaj to doskonały wybór. Semifreddo przygotujesz szybko i nie musisz czekać całej nocy na zamrożenie. Wystarczy kilka godzin, by delektować się smakiem włoskiego deseru. Taki „na wpół zamrożony” smakuje najlepiej.
Semifreddo podajemy pokrojone w plastry.
Składniki:
- 1 śmietana kremówka 250 ml
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 300 g truskawek
Przygotowanie:
- naczynie żaroodporne lub keksówkę wyłożyć folią spożywczą
- jajko, 2 żółtka i cukier ubić na parze, aż masa będzie puszysta, jasna i gęsta. Zdjąć miskę z garnka z gotującą się wodą i ubijać dalej, aż masa ostygnie
- truskawki zblendować na mus
- kremówkę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy jajecznej razem z truskawkami, następnie dokładnie wymieszać
- masę wylać do przygotowanego naczynia i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin
- podawać pokrojone w plastry. Przepyszne jest z dodatkiem pokruszonej bezy i sosem truskawkowym
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂