Inspirowany kuchnią francuską – prawdziwy przysmak, z prostych, wręcz banalnych składników. Świetny jako samodzielne danie, może również stanowić przystawkę lub świetną przekąskę. Klasyk kuchni francuskiej gratin — proste, sycące danie. Zapiekanka z buraka i selera, zatopiona w aromatycznym sosie beszamelowym z dodatkiem pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego sera.
Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
- 2 małe lub 1 duży seler
- 500 g ugotowanych buraków
- 1/2 pora
- 1 ząbek czosnku
- 80 g twardego sera np. gruyere
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Wykonanie:
- selera umyć, obrać, przekroić na pół i pokroić w 0,5 cm plastry. Wrzucić do gotującej wody i obgotować 4 – 5 minut. Buraczki pokroić w 0,5 cm plastry. Pora wypłukać i pokroić w cienkie krążki. Jedną łyżkę odłożyć na bok. Czosnek drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce
- przygotować dużą formę do zapiekania (ca.30 × 20 cm), posmarować tłuszczem. Układać naprzemiennie krążki selera i buraków. Solidnie posolić i oprószyć pieprzem. Włączyć piekarnik i ustawić na 200`C
- na patelni rozpuścić połowę masła – 25 g i podusić na nim pora 3-4 minuty. Dodać czosnek
- resztę masła – 25 g rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć 1 minutę. Powoli dolewać mleko cały czas mieszając trzepaczką balonową. Zagotować. Dodać por, chrzan, 2/3 sera, gałkę muszkatołową, sól i pieprz
- zalać sosem beszamelowym przygotowane warzywa, posypać resztą sera i zapiekać w nagrzanym piekarniku 25 minut. Posypać górę odłożonym porem i serwować gorące
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
1 porcja to 320 kcal, 21 g węglowodanów ,13 g białka, 20 g tłuszczu
Źródło: Meine Familie&Ich Heft 13/2014
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂