Schab pomidorowo — kokosowy duszony z cebulą

Mięciutki, kruchy schab duszony w sosie pomidorowo — kokosowym z dodatkiem zeszklonej cebulki. Charakteru całości dodaje oregano. Wszystkim, poza dietą również polecam to danie. Połączenie mleka kokosowego z przecierem pomidorowym zamiast tradycyjnej śmietany jest nie tylko zdrowsze, ale daje niezwykły w smaku sos. Schabik smakuje obłędnie! Przygotuj koniecznie!

Składniki na 4 porcje:

  • około 500 g schabu (4 × 120 g)
  • 1 duża cebula
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • suszone oregano

Wykonanie:

  • pokrojone kotlety rozbić pod płatem folii spożywczej. Posolić, oprószyć pieprzem i sowicie posypać oregano Odstawić na kilkanaście minut
  • porcje mięsa obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Przełożyć do rondla. Na tej samej patelni zeszklić pociętą cebulę. Przełożyć do rondla. Resztki z patelni zalać odrobiną wody, zeskrobać i dołożyć do rondla
  • zawartość rondla zalać mlekiem kokosowym i przecierem pomidorowym. Użyłam domowego, dość skoncentrowanego przecieru pomidorowego. W razie czego smak możesz podrasować dodatkiem łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić mięso do miękkości. Grube kawałki schabu koło 45 minut, te cienkie wystarczy 30 minut
  • podałam z pieczonym batatem

SMACZNEGO!

Uwagi:
Kompletny obiad to porcja schabu+bataty+grapefruit

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *