Śledzie tradycyjnie już wpisują się w bożonarodzeniowe menu. Tym razem prosta i smaczna sałatka nie tylko na świąteczny stół. Świetnie sprawdzi się w codziennym menu — na kolację lub lunch. Pospolite, tanie składniki, a jakie smaczne jedzonko.
Do sałatki użyłam własnych kiszonych ogórków, dlatego pewnie smakowała tak wyjątkowo. Zawsze o efekcie końcowym decyduje jakość użytych składników.
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 3-4 kiszone ogórki
- 3 jajka
- 4 śledzie
- 1 mała cebula
- 1 jabłko — opcjonalnie
- mała puszka groszku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- ziemniaki ugotować w mundurkach
- ugotować jajka na twardo. Włożyć jajka do zimnej wody i gotować 8 minut. Zalać zimną wodą i odstawić do przestudzenia. Obrać ze skorupek i pokroić w kostkę
- śledzie wymoczyć wg potrzeby. Solone od 12 do 24 godzin, śledzie z tacki około 30 minut. Osuszyć na papierowym ręczniku, następnie pokroić w grubą kostkę
- ziemniaki obrać z łupinek, pokroić w kostkę. Obraną cebulę również pokroić w kostkę
- zielony groszek odsączyć na sitku
- kiszone ogórki pokroić w kostkę
- majonez wymieszać z musztardą. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, posolić i oprószyć pieprzem. Na koniec wmieszać majonez a musztardą. Najsmaczniejsza na drugi dzień, gdy smaki się „przegryzą”
- podawać schłodzoną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂