Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem

Czas na kolory w kuchni! Porzuć nudne już orzechy, jabłka, marcepany i sięgnij po pierwsze owoce, jakie pojawiły się na straganach! Truskawki z hiszpańskich tuneli foliowych trudno porównać z pachnącymi sezonowymi krajowymi owocami, ale upieczone oszałamiają aromatem i zapachem. Tarta z truskawkami i pierwszym rabarbarem jest pyszna i kolorowa!

Zniknie w okamgnieniu! Przygotujesz ją bez trudu, nie potrzeba aptekarskiej dokładności i nawet foremki. Możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta wygląda uroczo z brzegiem usianym płatkami migdałowymi. Tarta będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi.

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu

Składniki na nałożenie:

  • 500 g truskawek
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 białko

Wykonanie:

  • wszystkie składniki na kruche ciasto, w tym drobno posiekane masło umieścić w misie miksera i zmiksować, aż składniki połączą się w gładkie ciasto i utworzą kulę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę 
  • truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować, następnie pokroić w plasterki lub ćwiartki. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar wymieszać z cukrem i mączką ziemniaczaną przesiana przez sitko
  • ciasto przed rozwałkowaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia pod folią spożywczą na dowolny kształt. Rozwałkowałam na okrąg o promieniu 32-34 cm. Ciasto rozwałkować w miarę równomiernie, bo za cienkie brzegi połamią się przy zakładaniu. Ciasto z papierem przenieść na blaszkę i wyłożyć truskawki z rabarbarem, pozostawiając wolny 3-4 cm rant dookoła. Założyć boki ciasta do środka tarty lekko uciskając. Brzeg posmarować rozbełtanym białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałowymi
  • piec w 200`C 35-40 minut do zezłocenia brzegów 
PRZECZYTAJ  Szarlotka z pigwą — pyszna

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *