Róże z plasterków jabłka i ciasta francuskiego to efektowny deser. Świetne awaryjne ciasteczka, które zrobisz błyskawicznie, jeśli tylko masz pod ręką arkusz ciasta francuskiego. Widywałam je wielokrotnie w internecie, zawsze mnie zachwycały. Nadszedł czas by zmierzyć się z przepisem.
Teraz jesienią chętnie sięgamy po jabłka, bo są najsmaczniejsze, a więc i przepis bardzo na czasie. Niby łatwe, przeczytaj jednak uwagi pod przepisem, bo różyczki mogą Cię rozczarować.
Składniki na 8 róż:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 jabłko z czerwoną skórką
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- sok z cytryny
- 1-2 łyżki konfitury (u mnie z pigwy)
Wykonanie:
- piekarnik nastawić na 180`C z nawiewem lub na 200`C — grzanie góra, dół
- jabłko umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w cieniutkie 1 mm plasterki. Tu uwaga: plasterki powinny być giętkie i sprężyste. Skropić sokiem z cytryny, odstawić
- ciasto francuskie rozwinąć z rolki i lekko rozwałkować. Z krótszej strony pokroić w równej szerokości pasy (około 5 cm). U mnie wyszło 8 pasków. Każdy pasek oddzielnie posmarować cieniutko konfiturą. Od góry paska układać plasterki jabłek, na zakładkę tak, by czerwona, łukowata część jabłek wychodziła na zewnątrz paska. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Dolną część ciasta założyć na plasterki jabłek tak, by przykryć połowę plasterków. Zrolować ciasto, by utworzyło różyczkę. Czynność powtórzyć jeszcze 7 razy. Różyczki układać w wysmarowanych tłuszczem foremce na muffinki
- piec 20 minut do zrumienienia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Uwagi:
Ciasto dobrze jest rozwałkować, by nie było za grube. Zwijać w ruloniki na tyle luźno, by pozostawić miejsce na wyrośnięcie. W przeciwnym razie, różyczki się nie dopieką.
Lepiej zrezygnować z papierowych muffinek i układać ciastka bezpośrednio w metalowej foremce, by mieć pewność, że przepieką się do środka
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂