Rote grütze

Rote Grütze to słodki deser popularny w niemieckiej kuchni, jak również w krajach skandynawskich.
Podstawa deseru to czerwone owoce: maliny, czerwona porzeczka, truskawka lub wiśnie zagotowane w soku z owoców, wodzie  lub czerwonym winie, następnie zagęszczone mączką ziemniaczaną, kukurydzianą, ryżową lub sago. Najczęściej podawany z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.

W zależności od rodzaju i koloru użytych owoców istnieje także wersja: Gelbe Grütze lub Grüne Grütze.
To nic innego  jak nasz popularny kisiel, tylko  w wersji na bogato, bo przygotowany i podawany z całymi  owocami.

Doskonały sposób na bardzo prosty deser i zużycie zamrożonych owocowych zapasów, jednocześnie smaczna porcja owoców obowiązkowa w codziennej diecie.

Do przygotowania deseru wykorzystałam popularną mieszankę kompotową ze sklepowej lady chłodniczej.

Składniki:

  • 1 mieszanka kompotowa z czerwonych owoców – 450 g
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • kilka goździków, cynamon
  • 2-3 łyżki ksylitolu/cukru

Przygotowanie:

  • mieszankę kompotową zalać wodą (1/3  szklanki odlać), dodać przyprawy, cukier i zagotować. Gotować kilka minut
  • pozostawioną wodę wymieszać z mączką ziemniaczaną i zagęścić zagotowane owoce
  • kisiel rozlać do pucharków/kompotierek i podawać gorący lub zimny sam lub z sosem waniliowym/lodami/bitą śmietaną

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *