Jesienny razowy orkiszowiec. Kombinacja smaków: orzechów włoskich i słodka cierpkość żurawin sprawia, że chleb jest bardzo zrównoważony smakowo i pasuje do wielu dodatków. Przyznam szczerze, że jadłam z nim śledzie i smakował wyśmienicie, mój M. niestety zaprotestował i uznał, że jedzenie śledzi z takim dziwolągiem to profanacja. Świetny efekt razowca uzyskałam dzięki użyciu razowej mąki orkiszowej nie ze sklepowej półki, ale ze świeżo zmielonego ziarna orkiszowego (drobny szrot). Chleb powstał na bazie przepisu — chleb jesienny J. Hamelmana.
Składniki:
- 180 g odświeżonego zakwasu orkiszowego
- 400 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 190 g mąki razowej orkiszowej
- 340 g wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 2 spore garście orzechów włoskich
- 100 g suszonej żurawiny
- 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
- zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba, najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie. 2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g wody. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin
- umieścić w misie robota wszystkie składniki oprócz orzechów i żurawiny. Wymieszać do połączenia składników, ewentualnie skorygować hydratację, dolewając nieco wody. Mieszać jeszcze około 3 minut do rozwinięcia siatki glutenowej. Teraz dołożyć posiekane orzechy, dodać żurawinę i mieszać tylko do połączenia składników. Przykryć folią i zostawić do wyrastania. Chleb powinien podwoić objętość. Trwa to od 1,5 do 2 godzin
- piec w 240`C przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 215`C i piec kolejne 30 minut
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂