Przepiękny krzak czarnego bzu o ciemnobordowych liściach i różowych kwiatach gości w moim ogrodzie kilka ładnych lat. Jednak dopiero w tym roku obsypał się niezliczoną ilością kwiatów i spowił cały ogród swoim odurzającym, czarującym zapachem. Pijemy lemoniadę z kwiatami bzu, ogromna porcja kwiatów suszy się, by dołączyć do zimowych zapasów. A dziś zrobiłam racuchy z bzowymi kwiatami.
Racuchy są puchate, niezwykle pulchne, po prostu przepyszne. Trochę zdrowsze niż te zwykłe z białej mąki, bo zrobiłam je z mąki orkiszowej. Możesz je zrobić w całości z mąki pełnoziarnistej lub wymieszać ze zwykłą w dowolnej proporcji.
Jedynym mankamentem tego dania smażenie ich w taki upał, chociaż gotowe racuchy to świetna lekka propozycja obiadowa na letnie upały. Proponuję do racuchów lemoniadę z bzowymi kwiatami z ogromną ilością lodu.
Składniki na 12 racuchów:
- 12 baldachów bzu
- 1 szklanka mąki (orkiszowa 630)
- 1 szklanka kefiru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Oddzielić żółtka od białek. Mąkę, kefir, żółtka jaj, sól i sodę wymieszać na gładką, jednolitą masę. Białka jaj ubić na sztywno. Pianę połączyć z ciastem
- Rozgrzać patelnię, wlać olej. Pamiętajmy, by oleju nie żałować, otrzymamy wtedy chrupiące racuchy i wbrew pozorom wchłoną o wiele mniej tłuszczu.
- Maczać baldachy w przygotowanym cieście trzymając za ogonek, pomagając sobie widelcem. Nadmiar ciasta delikatnie strzepnąć. Układać na rozgrzanej patelni. Gdy tylko ciasto się zetnie, obciąć ogonki wraz z odgałęzieniami. Gdy racuchy się przyrumienią, odwrócić i smażyć z drugiej strony.
- Usmażone, układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
- Jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem. Podawać możliwie zaraz po upieczeniu. Nie przetrzymywać za długo w cieple, lepiej później upiec drugą porcję.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Uwagi!
Przepis na racuchy jest naprawdę świetny i bardzo uniwersalny, bo możemy, zamiast kwiatów bzu, użyć każdych innych ulubionych owoców. Przepyszne są z jagodami.

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂