Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu.
Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis.
Najładniej się prezentuje i jest bardzo smaczny rabarbar malinowy, niestety jak do tej pory jeden, jedyny raz go upolowałam i nie tym razem niestety. Do gotowania syropu, by podrasować kolor i smak rabarbaru dodałam 2 garstki mrożonych malin.
Składniki na 12 sztuk:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 240 ml mleka
- 50 g masła
- 4 łyżki miodu
- 30 g drożdży
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 szczypta kardamonu
- 1 laska wanilii
Syrop do pasków rabarbarowych:
- 6 łodyg rabarbaru
- 300 g ksylitolu/cukru
- 300 ml wody
- kawałek wielkości orzecha włoskiego imbiru
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki ksylitolu/cukru
- 1 białko + 2 łyżki mleka
- cukier puder z ksylitolu
Wykonanie:
- drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka, aż się rozpłyną. Resztę mleka delikatnie podgrzać w garnuszku i dodać masło pokrojone w małe kawałki, by się rozpuściło. Laskę wanilii przeciąć na pół, zeskrobać nożem nasionka i dodać do ciepłego mleka. Wszystkie składniki razem z przyprawami umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- rabarbar obrać, następnie pociąć wzdłuż na 5-6 cienkich pasków. W garnuszku zagotować ksylitol z wodą i imbirem. Gorącym syropem zalać rabarbarowym paski i odstawić na 30 minut, by zmiękły i nabrały słodyczy. Przed użyciem paski wyjąć z syropu i odsączyć na papierowym ręczniku. Pozostały syrop możesz zużyć np. do przygotowania kompotu
- wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem. Pocięte paski rabarbaru rozłożyć wzdłuż i zwinąć w rulon z dłuższej strony ciasta. Pociąć na 12 kawałków. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia
- wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 180`C 20 minut
- studzić na kratce. Gdy przestygną, posypać cukrem pudrem. Nadmiar można zamrozić
SMACZNEGO!
Inspiracja: Genuss 4/2017
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂