Truskawkowy torcik, wspaniały, przepyszny, smakuje jak z najlepszej cukierni, a jest stokroć lepszy, bo domowy i upieczony z najlepszych składników. Spody możesz upiec wcześniej, wówczas przygotowanie ciasta jest expresowe.
Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu.
Składniki na kruchy spód:
- 120 g mąki orkiszowej 630
- 30 g mielonych orzechów laskowych
- 75 g zimnego masła
- 1-2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 25 g mąki pszennej 405
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao – 20 g
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 2 małe dojrzałe banany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 400 g truskawek
- 1 op. Tortenguss
- 4-5 łyżek dżemu
- 5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey
Wykonanie:
- wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć między palcami z pokrojonym na małe kawałki masłem do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”. Wbić żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rozwałkowane ciasto, ponakłuwać widelcem i piec w 200`C 15 minut
- 2 jajka z 40 g cukru ubić na biały, puszysty kogel. Partiami, delikatnie mieszając szpatułką dodawać przesianą i wymieszaną mąkę z kakao. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Boku foremki nie smarować tłuszczem. Piec w 170`C 20-25 minut. Studzić na kratce. Obręcz zdjąć po wystudzeniu biszkoptu
- obrane banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały, następnie zblendować na purée. Mascarpone włożyć do miseczki, dodać bananowe purée, przesiany cukier puder i ubić mikserem na puszystą masę
- kruchy spód posmarować ulubionym dżemem, nałożyć biszkopt i lekko docisnąć, by skleić oba krążki ciasta. Biszkopt naponczować mocno zaparzoną i przestudzoną herbatą Earl Grey. Na biszkopcie równomiernie rozsmarować przygotowany krem bananowy. Na kremie rozłożyć odszypułkowane połówki truskawek
- Tortenguss przygotować wg przepisu na opakowaniu i cienką warstwą pokryć truskawki. Samodzielnie możesz go przygotować następująco: wymieszać 125 ml wody z łyżką cukru i 1 płaską łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zamiast wody możesz użyć kompotu truskawkowego, otrzymasz wówczas polewę o czerwonym zabarwieniu
- przed podaniem schłodzić w lodówce
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂