Purée z dyni I kasztanów jadalnych

Podrzucam pomysł na świetną świąteczną przystawkę, tym razem dynia nie występuje jako dodatek, ale w roli głównej. Dyni towarzyszą kasztany jadalne — marony. Do niedawna jeszcze kasztany były rarytasem, dziś są do kupienia praktycznie w każdym supermarkecie. Są lekkostrawne i bardzo odżywcze, dlatego warto wykorzystać ich potencjał. Przypominają ziemniaka, są mączyste, lekko słodkawe z orzechową nutą.

Użyłam już gotowych ugotowanych kasztanów. W połączeniu z dyniowym purée to doskonały dodatek do pieczonego indyka i gęsi.

Składniki:

  • 500 g dyni Hokkaido
  • 30 g masła
  • 100 ml mleka
  • 200 g gotowanych kasztanów
  • 2 cebulki
  • 200 ml bulionu/wody
  • 1 łyżka masła ghee
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  • dynię przekroić, usunąć pestki z miękką częścią dyni. Razem ze skórą dynię pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości — około 10 minut. Dynię odcedzić, dodać masło i mleko i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  • cebulkę i marony pokroić w drobną kostkę. Najpierw zeszklić cebulę, dodać kasztany i podsmażyć na chrupiąco
  • podawać purée z dodatkiem kasztanów. Podałam z pieczoną gęsiną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *