Wykorzystaj sezon kurkowy na maksa. Kurki są pyszne, zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania. Jeśli się wzbraniasz, bo nie wiesz, jak szybko oczyścić urocze, pomarańczowe grzybki z piasku, pisałam już o tym na blogu.
Prosta i genialna w smaku zupa na lato, koniecznie do przygotowania.
Składniki:
- 400 g kurek
- 3 marchewki
- 1 mała pietruszka
- pasternak
- 1/2 pora
- 1/4 selera
- 2 listki laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3-4 ziemniaki
- 1,5 l wody
- koperek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- kwaśna śmietana, creme fraiche
Wykonanie:
- oczyść kurki z piasku, pozostawić na papierowym ręczniku do obeschnięcia
- warzywa obrać, pokroić w kostkę, pora w półkrążki
- do garnka z gotującą wodą wrzucić warzywa pokrojone w kostkę i wszystkie przyprawy. Gotować około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie
- na patelni z rozgrzanym masłem zeszklić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać kurki. Większe grzybki należy rozdrobnić. Smażyć, aż z patelni odparuje woda, a grzybki się zezłocą
- podsmażone grzybki dodać do garnka z warzywami. Zagotować razem, następnie zabielić zupę zahartowaną śmietaną, ewentualnie skorygować ilość soli. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂
Uwielbiam potrawy z kurkami