Pierniki to nieodłączny element świąteczny. Są pyszne, co do tego nie ma wątpliwości. Mają jeszcze jedną zaletę, mają właściwości zdrowotne, a to sprawą przypraw korzennych, które pobudzają trawienie. Dlatego, zamiast kupować gotową przyprawę piernikową, której połowę objętości stanowi mąka i nie wiadomo co jeszcze, lepiej samodzielnie przygotować ją w domu.
Dzisiejszy piernik jest wyjątkowy. To najprostszy z pierników, bez ucierania, miksowania, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi i gotowe. Genialne! U Marty znalazłam jeszcze inny rewelacyjny piernik. Bardzo chciałabym zdążyć przetestować ten nowy piernikowy przepis!
Jest pulchny i wilgotny, a to wszystko za sprawą purée z dyni. Dynia skleja wypiek i czyni ciasto bardzo puszystym bez udziału jajek. Asekuracyjnie dodałam jedno jajko, ale myślę, że bez niego byłoby równie pysznie. Zachęcam do upieczenia, piernik jest magiczny!
Składniki suche:
- 1 i 3/4 szklanki g mąki orkiszowej (pół na pół jasnej 630 z pełnoziarnistą)
- 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- garstka orzechów włoskich
Składniki mokre:
- 1 szklanka purée z dyni (200 g)
- 1/2 szklanki oleju (80 ml)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko — opcjonalnie
Składniki na polewę czekoladową:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- cynamon — opcjonalnie
Wykonanie:
- odważyć lub odmierzyć szklanką suche składniki, wymieszać. Posiekać orzechy, odłożyć
- w drugiej misce odmierzyć składniki mokre i wymieszać
- mokre składniki dodać do suchych, następnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy, część zostawić do posypania wierzchu piernika
- masę wyłożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
- piec w 180 `C 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest upieczony
- początkowo studzić w foremce, następnie wyjąć piernik z foremki i studzić na kratce
- zagotować śmietankę kremówką, dodać połamaną czekoladę i odstawić na kilka minut, następnie zamieszać. Polać piernik polewą i posypać resztą posiekanych orzechów
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂