Prażone jabłka na zimowe zapasy

Jabłka są niezastąpione w jesienno-zimowej kuchni. Tanie, zdrowe, super smaczne i ze wszech miar polecane przez dietetyków. Jabłka prażone lub mus z jabłek chętnie używamy do przygotowania szarlotek, do zapiekanki z ryżem, śniadaniowych kaszek i deserów.

Warto zatem przygotować za jednym zamachem nieco większą ilość i używać wg potrzeby. Nadmiary zawsze można zapasteryzować na zimowe zapasy. Na przetwory najlepiej nadają się takie odmiany jak: ligol, champion, gala lub szara reneta.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru/ opcjonalnie
  • około 1 szklanki wody
  • cynamon/ laska wanilii — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, następnie pokroić w grubą kostkę
  •  w szerokim, płaskim rondlu zagotować szklankę wody i sukcesywnie dodawać obrane, pokrojone jabłka mieszając od czasu do czasu. Dodać sok z cytryny. Zanim do garnka wrzucę ostatnie jabłko z tych pierwszych powstanie już mus. Gdy ostatnie dorzucone jabłka zmiękną, są gotowe. W ten sposób mam mus z kawałeczkami jabłek. Jeśli zależy Ci na gładkim musie, gotuj dalej, aż wszystkie kawałki jabłek się rozpadną lub zmiksuj je blenderem
  • masę jabłkową przełóż do wyparzonego słoika (słoików), zakręć wyparzoną nakrętką i przechowuj w lodówce. Jeśli prażone jabłka robisz na dłuższe przechowywanie, musisz je zapasteryzować. W zależności od wielkości słoików 15-20 minut w wodzie bliskiej wrzenia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *