Świetnie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują — pieczone pomidory. Efektowny przepis na niezwykle prostą i smaczną przekąskę. Lekko i zdrowo. Wspaniały dodatek nie tylko do pieczonych mięs, także na zimno do kanapek.
Pierwszy raz tak przygotowane pomidory jadłam na greckich wakacjach i bezapelacyjnie podbiły moje kubki smakowe na równi z jogurtem greckim. Co prawda smak żadnego pomidora nie może równać się z tym dojrzałym w pełnym słońcu nad Morzem Śródziemnym czy Egejskim, tak jak żaden najlepszy nawet jogurt nie smakuje tak jak ten z Krety.
Ale…i u nas można kupić wielkie malinowe, mięsiste pomidory. Najlepsze będą dość zwięzłe i nieprzejrzałe. Właśnie takie do pieczenia nadają się najlepiej. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na 1 blaszkę:
- 2 duże pomidory
- parmezan lub grana padano
- sól
- oregano (świeże zioło lub suszone)
- oliwa
Wykonanie:
- pomidora pokroić w grube plastry
- ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki
- pomidory ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym serem i suszonym oregano. Skropić oliwą. Piec w 200°C 5-10 minut
- na talerzu posypać solą i oregano, jeśli używamy świeżego ziółka
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂