Najlepsza z zup rybnych, jakie przygotowałam, pomidorowa rybna, ale nie na zwykłym przecierze z pomidorów, a pomidorach upieczonych wcześniej w piekarniku.
Tak przygotowane pomidory do prawdziwa eksplozja smaku, esencjonalny, lekko dymny posmak sprawia, że jesz, jesz i trudno poprzestać na jednej porcji.
Dodatkiem do zupy jest czerwona soczewica o niskim IG, pełna witamin, mikroelementów i białka. Zatem dzisiejszą zupę z dodatkiem porcji ryby możesz potraktować jako syte danie jednogarnkowe.
Szczerze polecam na smakowite powitanie jesieni!
Składniki na 4 porcje:
- 1 l bulionu rybnego + dodatkowo 4 porcje dorsza
- 1,500-1,800 pomidorowych malinowych
- tymianek, sól
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1,5 szklanki wody
- sól, pieprz
- 1 łyżka octu jabłkowego
- zielenina
Przygotowanie:
- przygotuj bulion rybny z okrawków dowolnej ryby. Duże kawałki dorsza skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw
- pomidory przekrój na pół, większe na 4 plastry, usuń piętki i odrzuć. Ułóż na blaszce z piekarnika, posól i obłóż gałązkami tymianku. Piecz 60-75 minut do odparowania całej wody z blachy. Upieczone pomidory zmiksuj w kielichu blendera na gładką pulpę, bez widocznych i wyczuwalnych kawałków skórek i pestek. Ręczny blender lub słaby kielichowy nie podoła temu zadaniu. Wówczas lepiej przetrzeć pomidory przez sito, chociaż szkoda, bo przypieczone skórki i pestki mają mnóstwo aromatu
- czerwoną soczewicę opłucz zimną wodą na sitku. Umieść w rondlu, zalej 1,5 szklanki wrzątku i gotuj około 10 minut do miękkości. Posól na końcu. Odcedź na sitku
- połącz bulion z pomidorową pulpą i zagotowuj. Dodaj ocet jabłkowy, dosmacz solą i pieprzem, następnie dodaj porcje dorsza, zagotuj i pozostaw garnek z rybą na ogniu przez kilka minut, aż ryba dojdzie
- rozlej na talerze, ułóż porcje ryby. Podawaj z soczewicą i posyp posiekaną zieloną pietruszką. Jak lubisz, podaj z kleksem jogurtu greckiego lub śmietany
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂