Cieniutka, chrupiąca pizza z białym sosem i zielone szparagi jest warta polecenia, tym bardziej że sezon szparagowy w pełni. Pomimo kilku zaledwie składników pizza jest bogata w smaki. Biały sos na bazie śmietanki z cebulką w wersji wegetariańskiej, w wersji dla mięsożerców możesz dodać pokrojony boczek lub kawałki łososia,
jak w przepisie na flammkuchen.
Prosta, pyszna i nie ma potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów. Polecam!
Składniki na 2 pizze:
- 250 g maki orkiszowej jasnej
- 140 ml wody
- 15 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju/oliwy
Na nałożenie:
- 200 g szparagów
- 1 cebula
- 200 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- mozzarella
- świeży tymianek — opcjonalnie
- olej/oliwa do smażenia
Wykonanie:
- przygotuj ciasto na pizzę
- cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Zeszklij na gorącej patelni, następnie dolej śmietanę kremówkę i podgrzewaj około 5 minut, aż śmietana zgęstnieje. Dodaj teraz posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem
- umyj szparagi, odłam zdrewniałe końcówki (nie wyrzucaj, zachowaj do przygotowania bulionu). Duże, grube szparagi przetnij wzdłuż na pół
- rozwałkuj cienko ciasto na 2 placki. Rozsmaruj sos śmietanowo-cebulowy i ułóż szparagi, a na szparagach pokrojoną w plasterki mozzarellę
- piecz na kamieniu 10 minut, do zrumienienia brzegów
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂