Następny sezon dyniowy rozpoczęty! Tak, dynię pałaszujemy już od jakiegoś czasu, ale głównie w postaci zup kremów. Zupa krem z dyni należy do naszych ulubionych, a przepisów na blogu jest już naprawdę sporo. Zapraszam do poszperania!
Dziś prezentuję dynię i zielony groszek w pysznym daniu z ryżem. Przepis prosty, nieskomplikowany, można przygotować go z zapasem, bo odgrzewany jest jeszcze lepszy.
Jeśli przygotowujesz purée z dyni, nie miksuj całości, pozostaw część dyni w kawałkach. W tym daniu pieczona dynia smakuje najlepiej!
Składniki na 2/3 porcje:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego (200 g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 upieczonej dyni Hokkaido
- 3/4 szklanki mrożonego groszku
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
- obraną cebulę i czosnek posiekać w kostkę i zeszklić na maśle.
- dodać wypłukany i odsączony ryż, przesmażyć całość. Dodać przyprawy, ziarna kolendry rozetrzeć w moździerzu. Zalać gorącym bulionem i zostawić pod przykryciem na 15 minut na pyrkającym ogniu
- w międzyczasie przygotować zielony groszek. Wsypać do wrzącej wody i gotować około 5 minut. Odcedzić
- kawałki upieczonej dyni pokroić w 0,5 cm kostkę
- połączyć ryż z dynią i zielonym groszkiem oraz posiekaną natką pietruszki
- nakładać do miseczek i podawać!
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂