Pikantny gulasz pomidorowy z karczka to typowy zimowy posiłek. Już samo mięso, nie należy do dietetycznych, jest pożywne i syte, a przyprawy działają przyjemnie rozgrzewająco. Gulasz przygotowałam bez dodatku mąki i śmietany. Potrawę zagęszcza skoncentrowany sos pomidorowy przygotowany na zimowe zapasy jesienią.
Składniki:
- około 800 g karczku
- 1 cebula
- 3-4 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 400 ml domowego sosu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego — opcjonalnie
- 2 listki laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- oregano
Wykonanie:
- umyte i osuszone mięso pokroić w 2-3 cm kostkę. Obtoczyć w soli, pieprzu i papryce w proszku
- intensywnie obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jeśli nie masz wystarczająco dużej patelni lepiej mięso obsmażyć w 2 ratach. Przerzucić mięso do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną posiekaną cebulę, z posiekanym czosnkiem i startym imbirem. Przełożyć do rondla. Na patelnię wlać część bulionu i dokładnie zeskrobać wszystkie resztki ze smażenia, następnie zlać do rondla. Wlać resztę bulionu, tak by przykryć mięso i dusić około 1-1,5 do miękkości, pod przykryciem
- dolać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilkanaście minut do odparowania nadmiaru wody i zagęszczenia sosu
- podałam z białą kaszą gryczaną i sałatką z czerwonych buraczków
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂