Natka zielonej pietruszki to roślina dająca siłę i moc. Warto ją jeść, bo jest nie tylko super zdrowa, ale i pyszna. Ma ogromne spektrum działania, szczególnie pomocna w przypadku osób zmagających się z anemią. Fenomenalnie wzmacnia kobiety w ciąży i rekonwalescentów.

100 g natki to 5 mg żelaza, a obecność witaminy C i kwasu foliowego sprawia, że żelazo jest bardzo łatwo przyswajalne. W diecie wegetariańskiej i wegańskiej szczególnie polecana, bo to najbogatsze źródło żelaza.
Wszystkie witaminy i mikroelementy zachowuje w stanie surowym, zatem pesto pietruszkowe to super opcja na dostarczenie organizmowi potężnej dawki żelaza, witaminy C i wielu innych składników budujących odporność.

Na koniec jeszcze jedna uwaga — najlepiej przygotować pietruszkowe pesto w moździerzu, ponieważ metalowe ostrza blendera i witamina C nie za bardzo się lubią.

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki dowolnych orzechów — u mnie włoskie
  • 3 łyżki oliwy/oleju — użyłam lnianego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

  • natkę pietruszki umyć, osuszyć i oskubać listki, łodyżki odrzucić. Posiekać
  • orzechy i obrany czosnek posiekać. Parmezan zetrzeć na małych oczkach tarki
  • składniki umieścić w moździerzu i rozetrzeć, ale nie za długo
  • wymieszać z parmezanem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
  • nadmiary można przechowywać w zakręcanym słoiczku w lodówce około 7 dni

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *