Danie dla wielbicieli pierogów i szpinaku. Bardzo smaczne pierogi na lato. Mąż, który nie jest pierogowym fanem, zjadł te szpinakowe z wielkim apetytem. Oczywiście na jego talerzu nie mogło zabraknąć boczku i cebulki. Pierogi zrobiłam z mąki pełnoziarnistej.
Składniki na ciasto (około 40 pierogów):
- 2 szklanki mąki (pół na pół mąka pszenna 550 i pełnoziarnista)
- 3/4 szklanki mocno ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- spora szczypta soli
Z mąki i wody starannie wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką. Gdy ciasto odpoczywa, przygotowujemy farsz.
Składniki na farsz:
- 1/2 kg szpinaku mrożonego lub świeżego
- 175 g kremowego sera (dałam Philadelphie)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz (sporo)
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła ghee
Dodatkowo:
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła ghee lub oleju
Wykonanie:
- Szpinak rozmrozić, odcisnąć na sitku nadmiar wody.
- Na rozgrzanej patelni z masłem ghee podsmażyć w drobną kostkę pokrojoną cebulkę. Dodać posiekany czosnek. Odciśnięty szpinak, posiekać nożem i dołożyć na patelnię, przesmażyć razem z czosnkiem i cebulą.
- Gdy szpinak przestygnie wymieszać z serem i doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodać bułkę tartą. Ilość jej uzależnić od gęstości masy.
- Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkować na trzy cieniutkie placki.
- Wykrawać kółka, nakładać po 1 łyżeczce farszu i zlepiać pierogi.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju. Partiami wrzucać pierogi na gotującą wodę. Od wypłynięcia na powierzchnię wody, gotować pierogi jeszcze kilka minut. Wyławiać łyżką cedzakową.
- Podawać z przygotowanym podsmażonym boczkiem z cebulką.
Życzę smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂