Piernik to typowo bożonarodzeniowe ciasto i nie powinno go zabraknąć na świątecznym stole, bo to symbol dobrobytu i bogactwa. W niektórych regionach Polski wchodzi w skład obowiązkowych 12 potraw wigilijnych.
Dzisiejszy przepis zadowoli, a raczej zachwyci amatorów miękkich pierników. Piernik jest mięsisty, gęsty i wilgotny, a im starszy, tym smaczniejszy.
Oprócz tradycyjnych przypraw korzennych delikatnie aromatyzowany kawą zbożową Inką, ona też nadaje ciastu głębokiej, ciemnej barwy. Ciasto przełożone jest powidłami śliwkowymi i oblane czekoladową polewą.
Jest pyszny i bajecznie prosty do przygotowania. Część produktów rozpuszczamy w rondelku i mieszamy z resztą bez użycia miksera.
Składniki:
- 125 g masła
- 3/4-1 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 pełne łyżki kawy zbożowej Inki
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej- 300 g
Dodatkowo:
- kilka łyżek powideł śliwkowych do przełożenia
Na polewę:
- 80 g ciemnej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka kawy Inki
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzać do 180*C. Keksówkę 30 × 11 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia
- w szerokim rondlu na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Zdjąć garnek z ognia, odczekać chwilę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko i energicznie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać przesianą mąkę. Wymieszać tak, by nie było grudek
- masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika
- piec w 180*C 45 minut, do suchego patyczka
- po całkowitym ostudzeniu przekroić piernik na pół i przełożyć powidłami
- w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i po kilku minutach wymieszać. Polać piernik
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂