Piegusek — przepyszne ciasto z dodatkiem maku. Mak dodany jest w całości, bez potrzeby mielenia, dlatego przyjemnie chrupie „między zębami”. Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę.
Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca polewa czekoladowa. Dodatek żelatyny sprawia, iż jest wyjątkowo plastyczna i sprężysta. Dzięki temu idealnie się trzyma, nie kruszy się i nie odpryskuje. Ciut więcej trudu, niż rozpuszczenie czekolady w gorącej kremówce, ale efekt znakomity. Bardzo polecam!
Składniki na 1 keksówkę:
- 250 g masła
- 200 g mąki orkiszowej 630
- 150 g mączki ziemniaczanej
- 250 g ksylitolu lub cukru
- 4 jajka
- 250 g suchego maku
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanka mleka
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Składniki na polewę:
- 3 łyżki kakao
- 2-3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru lub ksylitolu
- 1 płatek żelatyny = 1 łyżeczka
- 3-4 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
- odmierzyć i wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek
- miękkie masło utrzeć z cukrem/ksylitolem na puch, dodając po jednym żółtku. Do masy wmieszać porcjami mąkę i mleko. Na końcu wsypać mak. Całość wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Dodać wanilię i skórkę pomarańczową obtoczoną w mące. Wylać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę nacięłam wzdłuż, by lepiej się przepiekła. Piec w 180`C 55 minut. Studzić na kratce
- w 3 łyżkach gorącej wody rozpuścić 1 płatek żelatyny (namoczony wcześniej w zimnej wodzie). W rondelku rozpuścić masło z cukrem/ksylitolem. Zestawić rondel z ognia, wsypać kakao i dokładnie wymieszać rózgą. Na końcu wmieszać rozpuszczona żelatynę. Przygotowana polewą posmarować wystudzoną babkę
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂