Pieczony, świeży śledź to same korzyści dla naszego zdrowia- sporo białka, multum kwasów omega-3 i witaminy D. Nawet najskromniej przyprawiony smakuje znakomicie. Jest to jednocześnie najbardziej dietetyczna forma podania śledzia. Najczęściej panierujemy go w mące lub bułce tartej i podajemy skąpanego w tłuszczu lub pływającego w majonezie.
Zapraszam do przygotowania śledzia w piekarniku i mniej pracy i dużo zdrowiej!
Składniki:
- wypatroszone śledzie – 1 kg
- sól, pieprz
- gałązki pietruszki
- plasterki cytryny
- 2 łyżki masła klarowanego/ oleju
Przygotowanie:
- śledzie dokładnie umyć, osuszyć na papierowych ręcznikach. Posolić i oprószyć pieprzem z zewnątrz i w środku. Włożyć do środka po gałązce zielonej pietruszki lub innego ziółka
- posmarować tuszki śledzi z obu stron rozpuszczonym masłem lub olejem, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 180*C 15-20 minut, w zależności od wielkości tuszek
- podawać z plasterkami cytryny, ziemniakami i kiszoną kapustą
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂